Restauraties
Click for English version
De Ballerina die door Bally in 1959 werd geÔntroduceerd, was de tweede kast in een serie die bekend zou worden als de Magic Screen kasten en later de OK kasten. De bingo was op een paar essentiŽle punten afwijkend van de een jaar eerder op de markt gekomen Carnival Queen.
Deze afwijkende features zouden we ook nooit meer op enig andere kast tegenkomen.
De op het speelveld gemonteerde Roll Over sterren gaven de mogelijkheid om het Magic Screen tijdens het spel nog verder te laten stappen, (terwijl normaliter met de rode of gele ster na de vierde of vijfde bal nog kunnen selecteren mogelijk was).
Ingenieuzer was de mogelijkheid om door het indrukken van een knop op de frontbalk de nummering van de bovenlijn (nrs 1 -7) om te wisselen. Zo was het mogelijk om de bal in hole 1 de waarde van hole 7 te geven, terwijl de bal niet verplaatst werd. Net zo ging dat dan met bal op positie 2, die dan 6 werd en de bal  in 3 dan 5 werd. Dat betekende wel dat de bal in positie vier altijd dezelfde waarde bleef houden. Ooit had Bally een daarop systeem met een ingewikkeld en storingsgevoelig Magic Pockets unit gebouwd in de Gayety en Gay Time. Bij de Ballerina werd de feature door een tweetal elkaar schakelende relais bediend. Ook gevoelig en lastig af te stellen, maar het bleek wel betrouwbaarder.

De keus viel op de Ballerina omdat we nog nooit een Magic Screen kast zonder de OK feature had gebouwd en omdat we voor de Ballerina nog een nieuw origineel ruit en een set nieuwe 1-7 en 7-1 frontbalk knoppen hadden liggen. Dat is altijd een mooi begin als je dit soort zaken hebt waarvan je weet dat die niet meer te vinden zijn.
Zoals gebruikelijk werd het cabinet geheel gestript en werden alle hoekverbindingen van de kop en het cabinet opnieuw gelijmd, waarna alles geheel geschuurd en geplamuurd werd. De Ballerina heeft een bijzondere ondergrond en ook een bijzondere verf samenstelling, waarbij de tekening niet heel moeilijk te reproduceren is. Die verf bleek in het verleden al lastig te zijn, want er zijn maar heel weinig Ballerinaís te vinden waarbij de kleur en verf nog origineel is. Dat wordt veroorzaakt doordat de destijds gebruikte verf niet echt goed op de ondergrond bleek te hechten. De bijzondere verf zorgde nu echter voor veel hoofdbrekens, maar na het spuiten van diverse lagen met allerlei kleuren leek de kast weer sprekend op het origineel.
Na het spuiten van de buitenkant en delen van de binnenkant, het reinigen van de kabelboom, alle units en indexen, nieuwe coilstops en hier en daar een nieuwe coil, het vervangen van koppelingsleertjes, het polijsten van boutjes, maken van nieuwe titelkaartjes, en het vernieuwen van alle delen van het speelveld, kon alles weer in elkaar gezet worden. Grote vraag is dan altijd: welke problemen zullen er nu nog zijn om op te lossen.
Dat bleken er nog vier te zijn:
1. Alle fittingen van het whiteboard moesten nog onderhanden worden genomen, want vele fittingen waren zwaar gecorrodeerd en vele lampjes van het Magic Screen waren zwart en veel andere lampjes waren stuk.
2.3, 4 5 in lijn scoren niet, terwijl de secties prima registreren. Het bleek dat bij de montage van de Search wiper, deze unit 180 graden gedraaid was.
3. De extra ballen willen niet komen en de twee lampjes van extra bal relais brandden heel flauw. Het bleek dat een contactblad van het extra ball triprelais bijna gebroken was. Het werkte nog wel maar maakte soms slecht contact omdat het blad niet meer genoeg veerdruk had.
4. De Spotting index maakte te veel lawaai. Het bleek dat niet de juiste plunjer was gebruikt. Na vervanging van de gehele unit was het probleem opgelost.

Starting-the-project
Some-glue-was-necessary
Cabinet-as-found
Rusty-terminals
Original-meters
It-needed-a-new-Register
Funny-wires
Special--1-7-coils-with-lot-of-wires
Special-connections-in-Spotting-Disc
Very clean Search Relays
Control-unit
Whiteboard-with-Magic-Screen
Backdoor
Backdoor-with-new-text-labels-for-Tripbank
Front Ballerina
Frontbalk-Ballerina
Ballerina-links
Ballerina-rechts