Phil Hooper schrijft op zijn website: The Double Header is a fairly hard game to come by.(vrij vertaald: Het is moeilijk om in het bezit van een Double Header te komen). En ik denk dat dat klopt. Want kom je soms nog wel een Golden Gate, een Silver Sails of een Big Wheel tegen, een Double Header wordt normaliter niet aangeboden. Daarom was het een verrassing dat iemand mijn hulp in riep bij het herstellen van zijn bingo. Op mijn vraag wat voor bingo dat was, kreeg ik een foto toegezonden. De voorkant was niet goed zichtbaar, maar de tekening vertoonde grote gelijkenis met een Show Time. Het zou al vreemd zijn als ik een ShowTime niet aan de praat zou krijgen. Voorts kreeg ik te horen dat het probleem was dat de kast niet meer wilde opstarten, omdat de zekering van het 110 volt circuit steeds problemen gaf. Men had geprobeerd dat op te lossen, maar na verloop van tijd kwamen de problemen terug en de kast maakte ook heel veel lawaai. Dan denk je al snel dat de coil van een motor aan het doorbranden is, maar een coil van een CU motor is nog wel te vinden, dus nodigde ik de eigenaar uit naar mijn werkplaats te komen en dan zou ik het probleem wel even oplossen.


Het verhaal en de  restauratie van de Double Header
 
Naast de andere gewone reiniging en afstelling van vele switches waren voor het overige geen heel bijzondere reparaties nodig en kon de kast opnieuw in de originele kleuren en tekening gespoten worden. Een nieuw ruit dat volgens het nieuwe procedé is gemaakt, werd gemonteerd en natuurlijk zorgde Coos weer voor de nodige nieuwe knoppen. De kast was weer gereed om een nieuw leven te beginnen. Ik nodigde de eigenaar uit om de bingo weer op te halen, maar die kwam niet alleen. Zonder dat ik het wist had hij met de eigenaar van een automaten museum contact opgenomen, en dat museum had wel interesse om de Double Header een plekje in hun museum te geven. Zo ging de nieuwe Double Header naar een museum en voor het eerst had ik een nieuw museumstuk gerestaureerd.
Omdat de Magic Squares unit ook heel zwaar draaiden, werd voor de zekerheid ook deze geheel uit elkaar gehaald en voorzien van nieuwe leertjes voor de koppelingen. De Replay Counter #2 vertoonde ernstige slijtage en moest onderhanden worden genomen en kennelijk had de bedrading van  de Extra Ball Unit een keer sluiting gemaakt want de coil vertoonde brandsporen net als de binnenkant van de unit.

Na vervanging van de 110 volt coil van de Mixer Latch door  een met de juiste afmeting, was het lawaaiprobleem opgelost. Omdat de Mixer motor heel veel moeite had om de mixers en spotting disc te roteren, werd ook de gehele mixer unit uit elkaar gehaald en werd alles gereinigd en daarna voorzien van nieuwe koppelingen. Het bleek dat in diverse mixers driftig met een kniptang was geknipt, want vele verbindingen waren onderbroken. Aan de hand van de documentatie van Phil Hooper werden alle mixer units gerepareerd.
Maar dat was niet het enige probleem dat ik binnen een paar tellen kon herkennen. Inderdaad bleek de motor van de CU unit vrijwel overleden en moest daarvoor een nieuwe spoel gewikkeld worden. Nadat  de bedrading van deze motor was ontkoppeld, ging de zekering  van het 110 volt circuit bij het starten van de bingo niet langer stuk. Maar het lawaai dat uit de buurt van de mixer unit kwam was niet te geloven. Ik merkte  dat de Mixer Latch aangestuurd wordt door een 110 volt coil. Volgens mij is de Double Header de enige die daarvoor een 110 volt systeem gebruikt. Duidelijk was dat in het verleden hier ook problemen waren geweest, want er was een compleet nieuwe 110 volt coil gemonteerd. En die coil veroorzaakte het  lawaai. De nieuwe coil bleek circa 6 mm te lang, waardoor de as van de mixers te hoog opgetrokken werd en het frame van de mixer unit nu als coil stop ging werken.
Met andere woorden, zoals zo vaak, even de startproblemen van een Show Time oplossen zou moeten uitmonden in het oplossen van veel  meer problemen. En omdat je normaliter een Double Header nooit in je handen krijgt, heb ik in deze uitzonderlijke situatie aangeboden de gehele kast voor de eigenaar te restaureren.
En zo stond er plotseling een Double Header als nieuw project in de werkplaats.
Op een zaterdagochtend kwam toen de grote verrassing. Bij het uitladen van de bingo bleek het niet te gaan om een vermeende ShowTime, maar om een zeldzame Double Header die in andere kleuren was geschilderd. De kopruit was door de eigenaar behandeld door er aan de achterkant breed cellotape op te plakken, met als gevolg dat nu alle inkt van het ruit was losgekomen en dat het ruit vrijwel onbruikbaar was geworden.
Te hoge coil voor de Mixer Latch
Vervangen door een originele coil
Magic Squares in delen
Design a la Show-Time
Klik hier voor meer foto's  van de techniek van de Double Header
Klik hier voor meer foto's  van de Double Header
Restauraties
Click for English version