Een van de eerste bingo’s in de verzameling was een Gayety. Voorzien van drie Magic Lines, die vertikaal verschoven konden worden en de unieke Magic Pockets, waarmee de bal die in de bovenste rij nummers was gevallen, nog naar een ander nummer verplaatst kon worden. Die Magic Pockets bestond uit een grote unit die onder het speelveld was gebouwd en waarin door middel van een paar 110 volt solenoids , veren en een hevelsysteem, vingers uit de gaten kwamen die de bal desgewenst naar links of naar rechts kon verplaatsen. Aangezien bij de start van een nieuw spel de ballen niet door de gaten van 1 t/m 7 konden vallen, moesten de ballen die daarin gedeponeerd waren naar rechts gebracht worden, waarbij een aparte solenoid onder nummer 7 de bal een tik gaf waardoor de bal naar beneden kon rollen. Het systeem werkte niet altijd vlekkeloos en op den duur kwam er ook een slijtplek op het speelveld onder nummer 7.  Bij de opvolger,  de Gay Time uit 1955, heeft Bally een poging gedaan om de meeste storingen uit de Magic Pockets op te lossen door kleine hulp relais aan te brengen, die de vingers gedoseerder  lieten werken, maar de grootste verandering was dat er naast nummer 7 een extra gat werd gemaakt waardoor de ballen nu door een extra goot onder het speelveld naar het ballenbord werden geleid aan het begin van een nieuw spel. Gevolg was dat er veel minder slijtage op het speelveld te zien is.
Lang heb ik gezocht naar een Gay Time, en na een oproep op de nationale TV zender werden mij twee Gay Times aangeboden. Zoals gebruikelijk heeft Ed het grootste deel van de technische restauratie voor zijn rekening genomen, maar nieuwsgierig als ik ben, had ik wat onderzoek gedaan.  Zo was het vreemd dat de 110 volt zekering was doorgebrand en na vervanging direct weer stuk ging. Nu is het 110 volt circuit niet zo groot of ingewikkeld en na wat speuren merkte ik dat de sluiting in het cabinet moest zitten. Dat is vreemd, want normaal zit alleen de hoofdschakelaar en een stukje bedrading naar de shuttermotor in de bak , maar in dit geval zit natuurlijk ook de gehele Magic Pocket constructie daar en die wordt voor een groot deel door 110 volt aangestuurd. Ik maakte me wel zorgen, want de 110 volt solenoids zijn niet meer te vinden , werden kennelijk speciaal voor Bally gemaakt en niemand heeft gegevens over deze spoelen.
Toch hoefde ik niet lang te zoeken. Kennelijk had de vorige eigenaar problemen met een solenoid gehad, want er was een geheel nieuwe gemonteerd, maar daardoor was het probleem niet opgelost, want als deze solenoid bekrachtigd werd, sloeg de zekering door. Wellicht zat er dus toch sluiting in. Maar toen ik goed keek, zag ik wat er aan de hand was. Bij de montage had iemand een domme fout gemaakt en de montageplaat verkeerd bevestigd. Nu zat de spoel zo gemonteerd dat de 110 volt aansluitingen direct doorverbonden waren en als er stroom op kwam, ontstond er spontaan sluiting. Nadat de solenoid een kwart slag gedraaid was, was het probleem opgelost. Daarna werd de gehele unit uit elkaar gehaald, goed schoongemaakt, opnieuw afgesteld en werkt nu als nooit tevoren. Klik op de foto voor meer details van de restauratie en kijk ook op het filmpje van Youtube voor de werking van de Magic Pockets.
demo van de Magic Pockets
Restauraties
Click for English version