Terug naar home pagina
De restauratie van de Miami Beach 1955
Al heel lang stond de restauratie van een Miami Beach op mijn verlanglijstje. Maar mijn eigen Miami Beach was in een verbazingwekkend originele conditie en speelde al jaren zonder problemen, dus was een restauratie daarvan niet noodzakelijk. Dat veranderde toen wij werden getipt dat er twee Miami Beaches in een loods in Belgie stonden. De eigenaar was er echter van overtuigd dat een Miami Beach destijds van puur goud was gemaakt en wilde ook voor een redelijk bod geen afstand doen. Dus boden wij hem aan een bingo (naar keuze) uit onze collectie voor hem te restaureren en die met een redelijke bijbetaling te ruilen voor de twee Miami Beaches. En zo waren we plotseling in het bezit van twee bijzondere kasten die niet vergelijkbaar zijn met enig andere Bally bingo.



Bally introduceerde in de midden vijftiger jaren keer op keer weer met verrassende features. Bij de Miami Beach kwam de fantastische ontwerper Don Hooker met het Magic Curtain, de feature die de Miami Beach uniek maakte, want dat Magische Gordijn is later nooit meer in enige kast toegepast. Dus mag een Miami Beach in een Bally bingo verzameling niet ontbreken. Op de foto is het gordijn slechts één stap geopend, iets dat in werkelijkheid niet kan gebeuren, want bij de eerste stap gaat het gordijn altijd twee posities open en worden er dus zeven kolommen zichtbaar



De bingo kaart is groot en heeft naast de vijf horizontale lijnen, negen vertikale kolommen. Maar de vier kolommen aan de rechterkant van de kaart worden in de uitgangspositie bedekt door metalen lamellen, waardoor alleen de standaard kaart met 25 nummers zichtbaar is. Meer geld deponeren kon betekenen dat het gordijn in drie stappen open ging en tenslotte de maximale kaart zichtbaar werd. Omdat er ook vier Spotted Numbers konden worden gekocht, blijkt het mogelijk om met twee ballen de score van een vijf lijn te bereiken en dat blijkt niet alleen in theorie mogelijk. Ook als de feature 3 in groen scores als 5 niet is geactiveerd, kan met slechts drie goed geplaatste ballen een 5 in lijn worden gescoord. Maar het kan nog gekker. Het is mogelijk om zonder extra ballen een 8 in lijn te scoren. Jammer genoeg levert dat geen extra punten op!



Was het design bij de latere kasten vaak fantasieloos, bij de Miami Beach speelt het artwork een prominente rol. Natuurlijk zijn er maar 4 kleuren, maar de tekening (vooral die van het cabinet), bleek bij het restaureren heel veel werk te zijn. Jaren geleden had ik bij mijn bezoek aan Oldbinger van hem een nieuwe voordeur van een Miami Beach gekregen, waardoor ik de originele kleuren opnieuw kon laten maken. Ook het nieuwe deurtje was na ruim vijftig jaar al een beetje beschadigingd. Alle gaatjes voor de te monteren onderdelen blijken reeds voorgeboord, alleen de gaatjes waar de spijkertjes van de knoppen moesten komen ontbreken nog.



Uit de voorraad onderdelen werden nieuwe knoppen, en nieuw verchroomde onderdelen geselecteerd, van het speelveld werden de lampfittings vervangen, zodat de lampjes weer goed zouden branden en ook de rest van het speelveld werd uitgebreid onderhanden genomen.



De restauratie van de techniek was minder werk, tenslotte heeft Bally in de vijftiger jaren kasten aanzienlijk minder onderdelen gestopt dan in bijvoorbeeld de OK kasten of de 20 holers. Maar het werk aan de Control Unit (die van nieuwe koppelingen werd voorzien) en de Mixer Unit is voor alle kasten identiek. Dus werd de achterdeur horizontaal gelegd, zodat alles goed kon worden schoongemaakt, hier en daar werd een nieuwe coilstop gemonteerd, en wat verbrande bedrading door nieuwe met de originele kleurcode vervangen. De teller werd vervangen, omdat van de oude teller de cijfers niet meer leesbaar waren en natuurlijk werd de zekeringhouder vervangen door een nieuw exemplaar.
Zie ook de bijgevoegde foto's

Na het spuiten van het cabinet konden alle nieuw verchroomde onderdelen weer op het front en het speelveld gemonteerd worden. Om een indruk te krijgen van de totaal nieuw opgebouwde Miami Beach hier klikken
Restauraties
Click for English version