In twee dagen hebben we heel veel bekenden te gesproken. Het was leuk dat er veel Engelse vrienden op bezoek kwamen. Maar ook bekenden uit België, Duitsland en Zweden konden we de hand drukken. Soms moest je eerst vragen in welke taal je de bezoekers moest aanspreken. Omdat we van het verleden hadden geleerd dat er ook nieuwe bingo eigenaren langs kunnen komen die met problemen te kampen hebben, hadden we ook veel schema’s en manuals meegenomen. Zodat we ter plekke konden uitleggen hoe een schema gelezen moet worden, waardoor men wellicht zelf de storingen kan lokaliseren.
Natuurlijk waren er ook weer bezoekers die thuis een unieke bingo hadden staan. In werkelijkheid bleek het dan echter een populaire machine te zijn, waarvan we er nog een aantal in de opslag hadden staan. We kregen echter ook tips over een paar uiterst zeldzame kasten, dus misschien was dit jaar Rosmalen wel op die manier alle moeite waard.

Rosmalen 2012
De grootste beurs van Europa om de nostalgie van de jaren vijftig en zestig vorm te geven is ongetwijfeld de beurs “Rock around the Jukebox” in Rosmalen in het zuidelijk deel van Nederland.
Het voormalige automuseum trekt exposanten en bezoekers  uit allerlei windstreken. Het is dan ook vrijwel onmogelijk om als nieuwe exposant een plaats te krijgen, laat staan een plek in het centrum van de grote hal. Jaren geleden kreeg Peter Hoebert een plekje om zijn kunstschatten tentoon te stallen en na langdurig aandringen en na veel moeite en geluk kreeg hij vorig jaar een schitterende plek op een A-locatie.

Ook dit jaar hebben we Peter weer mogen vergezellen en waren we in staat om samen met Coos een selectie van Bally bingo’s te presenteren. Dit keer hadden we keuze gemaakt om een aantal kasten uit het begin van de vijftiger jaren tot de eerste Magic Screen kasten te tonen.
Zo stond er een schitterende ABC bingo van United, één van de eerste bingo’s die gemaakt is. Daarom heen stonden echter machines van Bally die om de eer van meest bijzondere kast streden. Want een als nieuw gerestaureerde Yacht Club met nieuw backglass en een Double Header met nieuw backglass samen op één stand is toch uniek. Op een niet gerestaureerde Surf Club en Broadway kon door het publiek naar hartenlust worden gespeeld. Om de introductie van het Magic Screen te laten zien hadden we een mooie Carnaval Queen meegenomen en aan de hand van een nieuw gemaakte Ballerina en County Fair konden we aan de bezoekers de verschillen die Bally in de loop van een paar jaar had bedacht  goed laten zien.
De standruimte was zo groot dat we nog meer kasten hadden kunnen meenemen. Zo stond er nog een nieuwe Silver Sails en Bounty op hun beurt te wachten. Maar helaas konden die door logistieke problemen, de allergrootste vrachtwagen van Peter Hoebert was niet beschikbaar en dus moesten we een kleinere collectie meenemen.
Maar bovendien hadden we ook allerlei andere zaken om te laten zien. Nieuwe sjablonen om bingo’s eenvoudiger weer van de originele tekening te voorzien en een keur aan nieuwe ruiten, waarvan sommige zelfs waren voorzien van de beroemde spiegelrandjes.
De laatste noviteit was het nieuw gemaakt speelveld voor een Miami Beach. De laatste jaren hebben we steeds meer kennis en ervaring opgedaan op het gebied van het maken van ruiten. Deze kennis hebben we nu toegepast om een nieuw speelveld te maken. Het nu gefabriceerde speelveld is een kopie van het originele speelveld en is dus geen sticker die op een speelveld is geplakt. Het was veel werk, maar op deze wijze hebben we weer een stap voorwaarts gezet. Als we nu nog alleen een kop van een kast hebben, met daarin de noodzakelijk units, kunnen we de rest van de bingo zelf maken. Een ruit is geen probleem meer, we zijn in staat om een nieuw speelveld te maken. De noodzakelijke knoppen liggen gereed en een cabinet hebben we altijd nog wel ergens liggen. De bingotoekomst ziet er dus goed uit.
Restauraties