Als laatste werd de voorkant van het whiteboard ter hand genomen. Veel lampjes zaten er niet meer in en na demontage van de aanwezige lampjes kon het whiteboard goed schoongemaakt worden. Daarna werden alle fittingen werden met de dremel van de corrossie ontdaan, aanwezige lampjes getest en nieuwe gemonteerd. De kop was gereed, nu het cabinet met het speelveld nog.
Zoals ik reeds eerder heb geschreven: soms moet je geluk hebben bij het zoeken naar weer een nieuwe bingo. Zo had Coos bij mij ooit op een Beach Beauty gespeeld. Een kast uit 1955, die niet heel populair is geweest, maar die door de bijzondere gimmics voor Coos interessant was. Omdat de Beach Beauty niet echt populair was, zijn ze ook niet talrijk. Het was dan ook heel plezierig dat we na een tip een Beach Beauty vonden, waarvan het kopruit zelfs nog heel fraai was. De eigenaar vroeg er spectaculair weinig geld voor, (wij mochten hem gratis meenemen), maar toen we de kop optilden was deze dan ook verdacht licht. Omdat de sleutels niet aanwezig waren, forceerden we de achterdeur en toen bleek waarom deze kast zo licht was. Het grootste deel van de units was uit de kop gesloopt. Zelfs de mixers waren weg.  Mixers, complete steppers, zelfs tripbanks had ik in het verleden uit onderdelen samengesteld en hoewel het heel veel werk zou zijn, de kop zou opnieuw opgebouwd kunnen worden. Bovendien heb ik een werkend exemplaar als voorbeeld. Gelukkig bleek het cabinet compleet. En dat was voor ons doorslaggevend om alles toch mee te nemen. Onder het speelveld van een Beach Beauty zit namelijk ook nog een aantal speciale units en vertragingsrelais, die in geen enkele andere kast voorkomen en wellicht dus onvindbaar zijn.
Kop-Peter
Onderkant-speelveld-BB-4
Zo stonden de zaken. Een Beach Beauty, waarvan de kop heel veel werk vergde en een cabinet met speelveld dat in ieder geval compleet was. Nu hadden we de laatste maanden een aantal bingo's gerestaureerd en we hadden besloten dat de Beauty een winterklus zou worden, omdat het maken van stepper units en bedrading ook vanachter een bureau kan worden gedaan.

En toen kwam er opeens een andere kop van een Beauty op ons pad. Die zou nog goed zijn en met die kop zouden we weer zonder grote ingrepen een complete bingo maken. Die kop stond in Belgie en bleek daar al heel lang op een restauratie te wachten, want de eigenaar was al jaren tevergeefs op zoek naar een cabinet met speelveld. Maar ook in deze kop bleken naar hartelust onderdelen verwijderd te zijn en het idee om even een bingo compleet te maken viel hiermee in duigen. Een korte inventarisatie leidde er toe dat in ieder geval een complete Super Card Unit (dus inclusief wiper, bedrading, switches en coils) gemaakt moest worden. Dat voor een aantal units de coils, veren en hevels bij elkaar moest worden gezocht, dat een spottingdisc sleepring moest worden gemaakt, een complete relaisbank moest worden over gezet, een paar switches voor een search relais moesten worden gevonden, een mixermotor moest worden gezocht en dat de pick ups van de search wiper unit moesten worden overgezet. Bovendien was de zekeringhouder er uit geknipt (maar de originele vervangen we toch altijd!) en wisten we natuurlijk niet hoe de staat van de andere onderdelen zou zijn.
Achterdeur-twee-keer
Binnenkant-kop-Belgie-jpg
Inmiddels zijn de nodige stappen gedaan en nadat een complete Super Card Unit uit onderdelen weer was opgebouwd, werd de achterdeur uit de Beach Beauty gehaald en horizontaal gelegd. Dat werkt veel makkelijker. Eerst werden de eenvoudige items weer gemonteerd. De liberal/conservative schakeling t.b.v. de Super Card en een nieuwe Corners Score Replay unit werden overgezet. De Timer Unit en de Feature Unit werden uit elkaar gehaald en het bleek dat een nieuwe step up coil nodig was voor de Timer. Na een intensieve reiniging werd alles weer gemonteerd. Het bleek dat van de gewone Score Unit de bedrading van de wiper verbrand was, dus werd die bedrading weer vervangen door originele. Daarna werd de compleet nieuwe Super Card Unit gemonteerd. Een precies werkje, met veel soldeerwerk. Tenslotte moest de gehele Mixer en Spotting Unit er aan geloven. Een nieuwe sleepring was voor de Spotting Unit gemaakt en na demontage van de mixers bleek dat de gehele as zwaar geoxideerd was, de leertjes van de koppelingen slecht waren en dat van mixer #1 een draad gebroken was. Een geheel nieuwe en geruisloze motor werd uit de voorraad genomen en alles werd na reiniging weer gemonteerd. De achterdeur, het eerste deel van de Beach Beauty was gereed.
Begin-van-een-nieuwe-Super-Card
Een-keuze-uit-stepper-units
Super-Card-nog-afmonteren
Step-Up-en-Reset-afgemonteerd
SC-afgemonteerd
Gebroken-draad-mixer
De-Mixer-Unit-werd-uit-elkaar-gehaald
Daarna was de Control Unit aan de beurt. Omdat de complete Search Wiper verdwenen was en de pick-ups waren weggeknipt, werden van de donorkast de benodigde onderdelen gebruikt. Toen de gehele Control Unit uit elkaar lag bleek dat de leertjes van alle koppelingen totaal versleten waren en dat de spoel van 110 volt Motor sluiting maakte. Gelukkig hadden we alle noodzakelijk onderdelen nog liggen. Na een intensieve reiniging werd alles weer gemonteerd en afgesteld. Een nieuwe zekeringhouder werd aangebracht (zeven zekeringen, want de Beach Beauty bleek ook een 4 volt circuit te hebben!) en de Control Unit was weer gereed.
Oude-CU-zonder-Search-Wipers
Nieuwe-Control-Unit-en-Search-Wiper
Toen kwam de achterkant van het whiteboard aan de beurt. Dat een coil en hevels van de Extra Ball unit verdwenen waren, was niet erg, er waren genoeg units als donor aanwezig. Hetzelfde gold voor de Replay Counter die niet compleet bleek te zijn. Het cijferwerk van de teller bleek muurvast te zitten en daarom werd gekozen voor een gereviseerde teller die toch nog in het magazijn lag. Tenslotte moest de vier relaysbank worden overgezet. Het bleek dat er circa 40 soldeerverbindingen gemaakt moesten worden. Om dat werk te vereenvoudigen werden eerst alle draden van de donor relaisbank één voor één voorzien van een label met de originele kleurcode. Soms valt het niet mee om de oorspronkelijke draadkleur nog te herleiden, dus moest er veel met de multimeter gewerkt worden en dan kon aan de hand van het schema de code aan de kabel worden gemaakt. Toen alle kabeltjes van een label waren voorzien, waren de originele kabels in de kop aan de beurt om gecodeerd te worden. Dat bleek veel nog veel meer werk te zijn, maar tenslotte lag er een bos spaghetti met labels en gelukkig had men ooit bij Bally het werk goed gedaan want er zaten net zo veel draden in de originele bedradingbundel dan in de draadboom van de nieuwe relaisbank. Voor de rest was het nauwkeurig solderen en tenslotte de bedrading weer bundelen en afwerken. De achterkant van het whiteboard was ook gereed.
Relais-labelling
Alle-labels,-klaar-om-te-solderen
Relaisbank-afgemonteerd
Nieuwe-Achterdeur
Nieuwe-Backbox-2
en-toen-was-er-licht
Verlicht-ruit-BB
De restauratie van een Beach Beauty 1955
Een lege kop
Een andere kop
Het werk begon met de achterdeur
Problemen met de binnenkant van de kop
Tenslotte de voorkant van de kop
 
Deel 1
Lees het vervolg in deel 2
Restauraties
Click for English version